Konetekniikan kilta Machina ry.n yhdenvertaisuussuunnitelma
1. Yhdenvertaisuussuunnitelma
Yhdenvertaisuussuunnitelma on yksi yhdistyksen ohjesäännöistä. Konetekniikan kilta Machina ry:n tavoitteena on olla yhdenvertainen- ja tasa-arvoinen ainejärjestö. Machina pyrkii toiminnassaan siihen, että killan toiminta on kaikille avointa sekä esteettömyys- ja saavutettavuusnäkökohtiin kiinnitetään huomiota ja syrjiviin käytäntöihin puututaan asianmukaisin keinoin.
Yhdenvertaisuussuunnitelmassa esitetään erilaisia toimintatapoja ja tavoitteita, joiden avulla pyritään edistämään yhdenvertaista toimintaa, ja siinä korostetaan myös Machinan turvallisemman toimintaympäristön periaatteita tapahtumissa ja tiloissa.
Konetekniikan kilta Machina ry:n toiminnassa ei hyväksytä epätasa-arvoista käytöstä tai -kohtelua. Näihin luetaan muun muassa henkinen tai fyysinen kiusaaminen, syrjintä, ahdistelu sekä rasismi. Häirintä liittyy kohteena olevan henkilön omaan kokemukseen tilanteesta, joten häirintänä pidetään myös käyttäymistä, joka jatkuu huolimatta siitä, että kohde on ilmaissut kokevansa käytöksen epäasiallisena.
Jäseneksi liittymisen yhteydessä jokainen killan jäsen sitoutuu noudattamaan Konetekniikan kilta Machina ry:n sääntöjä ja ohjesääntöjä, ja on siten sitoutunut toimimaan yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisten tavoitteiden edistämiseksi.
Yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisen toiminnan edellytyksistä ja seurannasta vastaa ensisijaisesti yhdistyksen hallitus. Erityisvastuu yhdenvertaisuuden edistämisestä ja tarvittavista toimenpiteistä on hallituksen puheenjohtajalla sekä koulutus- ja sosiaalipoliittisella vastaavalla. Hallitus tarkastelee yhdistyksen toimintaa vuosittain yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteiden ja mittaristojen mukaisesti.
Yhdenvertaisuussuunnitelma on tarkoitettu yhdistyksen sisäiseen käyttöön.
2. Turvallisemman toimintaympäristön periaatteet
Konetekniikan kilta Machina ry:n turvallisemman toimintaympäristön periaatteet ovat työkalu turvallisen ja syrjimättömän tilan ja ilmapiirin luomiseen. Turvallisemman toimintaympäristön periaatteiden tavoitteena on, että jokainen on tervetullut mukaan toimintaan ja tapahtumiin osallistuminen on turvallista. Yhdistyksen hallitus, muut toimihenkilöt ja jäsenistö sitoutuvat noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita.
Turvallisemman toimintaympäristön periaatteet:
Kohtaa muut ihmiset avoimin mielin ja käsityksenä siitä, että he ovat yhdenvertaisia sinuun nähden. Ole avoin erilaisuudelle ja monimuotoisuudelle. Ota vastuullisesti huomioon omat ennakkoluulosi ja pyri arvioimaan niitä kriittisesti.
Kohtele muita kunnioittavasti ja muista, että jokainen määrittelee itse omat psyykkiset ja fyysiset rajansa.
Anna keskusteluissa tilaa muiden mielipiteille ja ole avoin osallistujien moninaisuudelle. Anna ja ota vastaan palautetta rakentavasti.
Pyydä anteeksi, jos olet joko tahallisesti tai tahattomasti loukannut toista.
Puutu syrjintään ja ilmoita siitä hallitukselle tai tapahtuman nimetylle häirintäyhdyshenkilölle.
3. Yhdenvertaisuusosaaminen ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta tiedottaminen
Yhdenvertaisuussuunnitelmasta sisältöineen kerrotaan jokaiselle hallituksen jäsenelle ja toimihenkilölle perehdytyksen yhteydessä. Tultuaan valituksi tehtäväänsä kaikki yhdistyksen toimihenkilöt perehtyvät suunnitelman tavoitteisiin ja toimenpiteisiin.
Hallitus pyrkii osallistumaan TYYn järjestämiin yhdenvertaisuuskoulutuksiin.
Yhdenvertaisuussuunnitelma liitteineen on julkisesti Konetekniikan kilta Machina ry:n nettisivuilta löytyvä dokumentti.
4. Epäkohtiin puuttuminen ja ongelmatilanteiden selvittäminen
Jokaisella Konetekniikan kilta Machina ry:n jäsenellä on velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan yhdenvertaisuussuunnitelman rikkeistä yhdistyksen hallitukselle. Tapahtumien aikana ilmoitus tehdään ensisijaisesti tapahtuman nimetyille häirintäyhdyshenkilöille.
Ilmoitus on aina mahdollista tehdä myös nettisivuilta löytyvällä ongelmatilannelomakkeella, jonka voi halutessaan täyttää anonyymisti. Yhdistyksen hallitus on velvoitettu puuttumaan havaittuihin epäkohtiin ja selvittämään ilmoitetut häirintätilanteet.
Häirintätilanteet käsitellään ensisijaisesti yhdenvertaisuudesta vastaavien hallituksen jäsenten eli puheenjohtajan sekä koulutus- ja sosiaalipoliittisen vastaavan toimesta. Mikäli puheenjohtaja ja/tai koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava ovat estyneitä selvittämään tilannetta tai tilanteen laatu muuten vaatii, voidaan häirintätilanteiden käsittelystä olla yhteydessä myös TYYn häirintäyhdyshenkilöihin. Tilanteet käsitellään aina luottamuksellisesti. Konetekniikan kilta Machina ry:n tapahtumissa on aina erikseen nimetyt häirintäyhdyshenkilöt, joiden vastuulla on huolehtia turvallisemman toimintaympäristön periaatteiden toteutumisesta tapahtuman aikana yhdessä tapahtuman järjestäjien kanssa. Häirintäyhdyshenkilöt ovat tapahtuman aikana ensisijaisia kontaktihenkilöitä mahdollisten ongelmatilanteiden raportointiin ja selvittämiseen. Häirintäyhdyshenkilöt keskustelevat tilanteen osapuolten kanssa, selvittävät tapahtumakulun ja pyrkivät mahdollisuuksien mukaan löytämään asiaan ratkaisun.
Ongelmatilanteista ja tapahtumassa havaituista epäkohdista raportoidaan häirintäyhdyshenkilöiden ja tapahtuman järjestäjien toimesta aina myös yhdistyksen hallitukselle mahdollisten jatkoselvitysten ja seurannan mahdollistamiseksi. Yhdistyksen säännöissä on määritelty kurinpitotoimet, joita hallituksella on mahdollisuus hyödyntää ongelmatilanteiden käsittelyssä.